torsdag 29 oktober 2009

Nu är det jul igen....eller snart iaf...


Kan redan börja se små ryckningar i barnens ögonvrår när jag i förbifarten nämner den annalkande julen. Som rutinerad småbarnsförälder vet man av erfarenhet att nu infaller den tiden på året då barnen är lättmanipulerade på till gränsen dumma i sina försök att vara till lags och vänliga. En vänlighet som finns där trots att de sedan länge slutat tro på den numera så amerikaniserade versionen av jultomten som rödmosig och hoohooande ler mot oss från alla reklamfilmer och skyltfönster.

Vad är det då som trollbinder dessa tonåringar och får dem att idka nästa intill menlös lydnad?
-Det är julfriden pappa och det roliga med att ge dig och mamma julklappar som är det mest spännande med julen säger de.

För ett kort ögonblick tror jag att mandeln i glöggen har satt sig i vrångstrupen och att jag befinner mig i någon form av euforiskt himmelrike, där alla barnen är små änglar som ler kravlöst mot mig. Jag inser att jag har lyckats till fullo i mina försök att uppfostra nästa generation med samhällsbärare och att jag nu kan dra mig tillbaka med ett väl förättat värv.

Ett hjärtligt skratt rycker ut mig ur min tillfälliga Karl-Bertil Jonsson sejour och tillbaka till verkligheten där ett leende avslöjar att det var bara till hälften sanningen som levererades av min efterkommande generation.
- Paketen, den goda maten och allt annat också förstås.

Lite förvirrad tittar jag nu tillbaka och undrar varför de är så extra snälla då? Paketen, maten och allt det där får de ju i alla fall.

- Efter alla år av tjat om att tomten ser oss har vi insett att du tror på honom och vi vill ju inte förstöra det genom att hävda motsatsen, därför spelar vi med och är extra snälla...

Men det innebär ju trots allt att barnen är extra snälla under senhösten för min skull, med eller utan tomte...hm..

Som den kalkylerande och uträknade förälder jag nu är inser jag genast att min sladdis på 3 år nu ska övertygas om vikten av att vara snäll för såväl "Påskharens" som "Midsommarstångens" skull, inte bara tomtens....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar