lördag 6 mars 2010

En OddFellow hittar OddMolly i Köpenhamn...

Ännu en vecka i den danska huvudstaden har passerat och jag känner mig mer och mer dansk för var dag som går. Den strålande vårsolen gör mina morgonpromenader från hotellet till kontoret på Esplanaden 50 till en formidabel njutning.

Hela promenaden innebär en historisk vandring genom Köpenhamn, då jag passerar så väl "Den lille Havfrue" ,som går genom den vackra borgen "Kastellet", där jag käckt säger "Mårn" till alla beväpnade danska soldater jag möter längs kullerstensgatorna. Detta var en gång borggården där planerna för försvar mot den onde svensken smeds.


Eftersom min kund har den för Danmark ovanliga företagspolicyn att man ska bära kostym, känner jag mig under dessa morgonvandringar som en hemlig svensk agent på uppdrag i Hans Majonäs Honungens tjänst. Jag möter de förbipasserande danskarnas blickar med ett skälmskt leende och försöker med ett bibehållet lugn se så hemlighetsfull ut som möjligt.


Detta intryck förstärks givetvis när jag försvinner ner till källarvåningen på kontoret förbi kaffeautomaten, nickandes till de jag möter och därefter försvinner in genom dörren till ett kontor de inte har tillgång till, märkt med skylten " SWAT-Lab".Den varningskylten som finns bredvid den sätter givetvis pricken över i och jag måste helt enkelt vara det närmaste de kommer James Bond i Danmark.Min kära sambo Maria har givetvis hittat ett uppdrag till sin mystiske agent, att utföras efter ordinarie arbetstid, helst i lönndom och utan att väcka några misstankar bland våra danska vänner. Jag ska vandra genom den vackra stadskärnan, förbi alla Ambassader och det kungliga torget med sina vakter för att hitta en butik med kodnamn "PANG".

Trots det vackra vädret möts jag av en kall pinande vind när jag inleder den 4 km långa stadsvandringen. Min avancerade GoogleGPS i Iphonen visar mig en väg (omväg visade det sig senare) förbi ytterligare en rad sevärdheter innan jag med uppfälld rockkrage kan svepa in i den suspekta butiken för att hämta en leverans, vid det här laget kraftigt nedkyld. Mina tankar förs givetvis genast till " Spionen som kom in från kylan", men det som händer nu raserar allt jag byggt upp under veckan som "hemlig agent".

En leende dam i 50-års åldern möter mig i en butik som liknar ett stökigt tonårsrum på 80-talet, alla färger som kastas mot mig får mig för ett kort ögonblick att tappa fattningen och jag hör mig själv fråga efter OddMolly.- Ja, givetvis säger, hon glatt, vi har udsalg på dessa och här har vi ännu mer......


OddMolly är inte min kontaktperson och mitt agentalias är inte OddFellow, jag har bara följt GPS:en till ännu ett inköpsställe för Per Holknekts kreationer. Med ett tillgjort snett leende och efter en stunds konferens med Maria via mobilen har vårt val för dagen fallit på den vackra kreationen "Bronte Shirt - Chalk" och nu var alla lyckliga, åtminstone trodde vi det.

Jag kunde nu tillbringa de 4 promenad-kilometrarna tillbaka till min bas, hotellrummet, med att återigen bygga upp min mystiska aura, återigen nicka med ett mystiskt leende mot de danska soldaterna och personalen på hotellet.
Det var i detta läge av tilltagande anspänning som den trevliga damen i butiken PANG tog upp påsen jag skulle bära hem OddMolly-kreationen i......


All eventuell mystik var från detta ögonblick som bortblåst och jag fick under hela min promenad tillbaka till hotellet se mig om med oroliga ögon för att inte bli inviterad av äldre herrar till mystiska badhus. Mr OddFelllow hade utrustad med en skrikande gul bärkasse, med ett stort rött hjärta med bokstäverna PANG, lastat sin OddMolly med en känsla av att bli Mr OddFjolly.

Nästa vecka jobbar jag från Sverige, då kanske mystiken hinner återvända till veckan därpå, när jag återigen ska vandra på Köpenhamns gator som en vanlig man....

4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Ciao!
  Maria devono essere felici di avere il vostro Odd Molly agente di propria.
  Italia Next - om inte för Odd Molly så för maten, klimatet och fotbollen :)

  Signorina
  Liedholm

  P.s
  Hoppas att köpet föll frun i smaken.

  SvaraRadera
 3. Tack för ett fantastiskt underhållande inlägg Mr Bond;)

  Maria måste vara väldigt glad över att ha en sambo som kommer hem med ljuvliga Odd Molly kreationer från sina utlandsresor:)

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 4. Tack Carina,

  Om jag fick bestämma skulle min nästa resa givetvis gå till Italien, gärna med ett ytterligare besök på "Il Barone"-s vingård. Var även på en fantastisk liten restaurang i byn nedanför. En italiensk sjurättersmiddag glömmer man aldrig, helst toppat med ett rött vin från Liedholm.
  Kanske finns OddMolly i Italien med :-)

  Tack Jenny,

  Maria får ju ta all marktjänst själv när jag är bortrest, så givetvis får man visa sin uppskattning och tacksamhet. Kan man dessutom med sin livliga fantasi uppleva verkligheten lite annorlunda blir det ganska kul att shoppa :-)

  SvaraRadera