måndag 29 november 2010

Smakchock i Gammelbo


Våra kära tabloidtidningar brukar ofta rubricera med kraftuttrycket "chock", vilket får mig att undra om de verkligen förstår innebörden av det ordet. Alla som fått en elchock eller lyckats med bedriften att skruva ur fel propp vid kontaktbyten, med samma electric boogie-resultat kan undra hur någon som framkallar en nakenchock ser ut.

Få saker förutom just elkontakter kan försätta mig i chock, men i helgen upplevde jag något som kan åtminstone ge en förnimmelse av chocktillstånd, en väldoftande, helylle-svensk sockerkaka med läcker saffransgul nyans. Så långt inget som skulle få herr Pålerud ur balans en svinkall dag i November.

Har ni provat att äta en rå potatis medan ny luktar på ett saftigt äpple? Eller delat bil med någon som döljer en väl lagrad Havarti-ost i handväskan? Det kan rubba balansen, men knappast försätta mig i chock, även om min yngste son fick en del gliringar för sina magproblem innan vi spårade osten till farmors handväska.

Åter till "smakchocken" från igår. Den väldoftande gyllengula sockerkakan smakade curry, ja ni hörde rätt, CURRY!!. Tänk er själva konsistensen av en perfekt sockerkaka med smaken av kycklinggryta. Inte ens jag som gärna äter kryddstark och smakrik mat från hela Asien kunde få ihop kombinationen, trots att det givetvis var spännande och nytt.

Min slutsats är:

Vissa saker ska man låta bli att testa, eller åtminstone undvika att rekommendera andra att prova. Jag har nu hämtat mig från smakchocken och inser att detta bara var en del av Marias kvinnliga list för att få mig att baka sockerkakorna i framtiden.....

Curry-Curry Nam-Nam

4 kommentarer:

 1. Det låter skumt men det blir ju mer o mer vanligt att man använder "matkryddor" i bakningen !

  När Joel o jag var i Sthlm en gång förra året så tog han in en överraskning till mig på en indisk restaurang, CURRYGLASS ! Den var helt okej, men jag var mätt efter tre skedar typ ...

  De där ostarna känner vi till, man får ta den risken med mor i bilen, hon älskar ju den där osten ! Jag minns också att farmor hade tiokronor i en sådan där svart burk som innehållit sån där fotsvettsost när man var mindre, jag anade doften även i tiokronorna ;-) !

  Hoppas allt e bra med er ! Vi ses väl på dopet, sen får vi ta ändan ur vagnen och ses mer hörru du, det e alldeles för dåligt det här !!!!! Saknar er faktiskt !!! MEN per automatik ses vi ju kring jul, men det får fan inte dröja till påsk sen , ska vi ta i hand på den ???

  SvaraRadera
 2. hahaha :D Jag tycker i perioder att jag är så jävla feg och itne vågar prova nya saker, men det är faktiskt så att vissa saker, som du säger - skall man helt enkelt ge f*n i :D Curry i sockerkaka :S Låter för mig som något någon kommit på i ett desperat försök att sticka ut, vara orginell. Nää tacka vet jag sockerkaka plain and simple. Kram på dig och frugan!

  SvaraRadera
 3. Förresten! gissa var jag är... I Stockholm på Global Knowledge läser Implementing Cisco IP Routing.. (En nörd till en annan)

  SvaraRadera
 4. HA jag visste det - utav Marias inlägg fick man känslan av att detta fantastiska bakver nådde oanade ovationer då den presenterades i Gammelbo.
  Själv kände jag en viss misstänksamhet.
  Men du vet hur det går till i blogglandet. Är det ett 'tungt namn i branchen' som hissar så hänger andra på...
  Kändes bra (och något segervisst) att läsa om att alla inte verkade varit helt positiva till denna smaksensaiton =)

  SvaraRadera