torsdag 14 februari 2013

Worshipful and well beloved Valentine...


Texten i rubriken sägs vara den äldsta dokumenterade "Alla Hjärtans dag"-hälsningen och dateras till 1477. Sankt Valentinus dagen härstammar givetvis från den katolska kyrkan, liksom många andra märkliga tilldragelser och sägs härröra från en fängslad man som återgav sin fångvaktares dotters syn, så en koppling till de galna amerikanerna med sina överentusiatiska firanden är uteslutet även om de vill påstå annat.

Själva kärleksportionen kopplat till den 14 februari baseras med stor sannolikhet på att det runt mitten av februari är en tid då många fågelarter börjar söka efter en partner att sätta bo med (detta förklarar uttrycket "Panelhöna"), något som givetvis Dronten missade fullständigt och se hur det gick för hen.

Om du nu råkar vara singel, så kan fjäderskrud vara en beklädnad som för dig närmare en relation under året, dock kan det också sända signaler till personer som helst bör undvika att sätta bo, samt bidra till en ny pandemi baserad på fågelinfluensan.

I år infaller Alla Hjärtans dag under samma vecka som Blåmåndagen, Fastlagstisdagen och Askonsdagen vilket får oss alla i en riktig karnevalstämning. Traditionerna från dessa dagarna går till stor del också att koppla till katolska kyrkan även om Blåmåndagen sägs härstamma från den tid man i södra Tyskland klädde sina kyrkor i blåa tyger inför den stora fastlagsfesten.

I Bohuslän döpte man denna dag till Svartmåndagen istället, vilket kan vara ett påfund av dåtida Sotarförbundet, då man påstås skola sota sin skorsten inför våren just denna dagen. Denna Svartmåndag kan snyggt länkas ihop med Askonsdagen, då man enligt katolsk tradition kastar aska på de botgörare som dessutom tvingas rita ett sotkors i pannan och därefter inte får besöka kyrkan förrän på Skärtorsdagen (vilket förövrigt är den inofficiella Finska Nationaldagen). Jag kan ha vissa problem med att förstå straffet i detta, men om ni undrar kan ni fråga King Diamond, som har just ett sådant kors, om än upp-och-ner-vänt i pannan.

Fastlagstisdagen, Fettisdagen eller Mardi Gras som fransoserna kallar den hette förr även Vita tisdagen, vilket vi nu hedrar genom att lägga grädde och mandelmassa i semlorna. Detta är dock mest en svenskfinsk tradition då såväl norrmän som danskar föredrar att fylla sina "Fastelavnsboller" med sylt och ibland även med vaniljkräm.

På 1600-talet använda man den här dagen till att ge sina familjemedlemmar och nära en riktig omgång med riskärven, vilket kan te sig som en tradition enbart Hans Scheike håller kvar vid, men med en viss långsökt slutledningsförmåga och säregen vilja att koppla samman traditioner, hävdar jag med bestämdhet att det är från dessa händelser engelskans "Whipped Cream" härstammar.

Med detta bidrag till historien kring fastans inledning och avslöjanden kring uttrycks härkomst, önskar jag er alla en behaglig fasta och en kärleksfull Alla Hjärtans torsdag.

Fredrik "Quinquagesima" Pålerud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar