onsdag 6 januari 2010

10.2 grader...


En ledig dag igen och en gnistrande vintermorgon möter mitt vindpinade ansikte, en liten föraning om vad som väntar känner jag när ena foten glider ut under det varma duntäcket. Januaridag i Bergslagen, ett Sverige i miniatyr som mången leende hemvändare säger när sommaren och våren står för dörren.

De skulle vara med när min fot glider fram under täcket för att blottas i rumstemperaturen och slås av en isande kyla som får slem- och snor-frosten i Wassbergs skägg att se ut som glatt julpynt från en svunnen tid. -25 grader ute och 10.2(ja det stämmer)grader inne. Jag har en ny fin elpanna som kompletterar min vedpanna, men att leverera lite extra värme under lågpris-tiden på natten är antagligen för mycket att önska sig.

Min sambo verkar sova(antagligen sover hon nog räv)så det blir att snabbt kasta sig över kläderna och trippa ned till vedpannan för dagens första brasa och en sakteliga stigande inomhustemperatur. Barnen har inte bara svårt att släcka i huset vid läggdags, de lämnar även gladeligen källardörren lite på glänt (måste vara någon vädringstanke bakom det hela), vilket givetvis bidrar till lite extra avkylningen under natten.

När man bygger om och renoverar sitt hus finns det under en period små gluggar här och var där kylan utan problem tränger in och bidrar till ett mer frekvent uttnyttjande av såväl långkalsonger som diverse underställ (tack för de julklapparna).

Under tiden jag skrivit det här inlägget har temperaturen stigit till 13.2 grader och jag märker just hur jag sakta börjar tina upp..längtar till klockan 10, då är det närmare 20 grader här inne och till klockan 11 då barnen vaknar i ett 20 grader varmt hus utan en susning om vad den gläntade källardörren innebar för mig denna gnistrande vackra januarimorgon....

2 kommentarer:

  1. Livslångt byggprojekt...va skönt att du äntligen kommit till insikt ;-)


    Pyss

    SvaraRadera
  2. Hugaligen så kallt! Kan tro att tårna knorrade sig när du klev upp :-)

    SvaraRadera