söndag 3 januari 2010

Nästa datorboom, redan 2038...


Läste häromdagen att alla 32-bitars system skulle få slut på sekunder klockan 03:14den 19 januari 2038 och tro att det var klockan 20:45 den 13 december 1901. Det är inte annat än att det sakta går en rysning längs ryggraden. Visste inte ens att det fanns datorer 1901 andra än Herman Holleriths gamla hålkortsmaskiner, ändå kommer de att tro att de existerar 30-40 år innan de ens lämnar det första ritbordet.

Detta beror givetvis på ett litet minnesproblem i systemen då adresseringen inte räcker längre i ett s.k 32-bitars system. Redan nu börjar man vidta åtgärder och konsultbolagen ser återigen en möjlighet att göra stora pengar liknande den vid millenium-skiftet då till och med tvättmaskiner, kaffebryggare och rattmuffar helt plötsligt skulle sluta att fungera. Precis som den gången är det inte ens krusningar i ett vattenglas som ligger framför oss, då det troligtvis inte ens kommer att finnas 32-bitars system i fjärrkontrollerna till tv-apparaten 2038.

Redan idag blir fler och fler system 64-bitars och kan då räkna sekunder längre bort i tiden än den uppskattade tidpunkten för universums undergång, så simma lugnt du stressade företagsledare och hemanvändare som började darra på manschetten när bomben om 2038 släpptes, du är garanterat säkrad när det händer.

Om så inte är fallet och du fortfarande lever i en 32-bitars värld, ger jag dig rådet: Tro inte på datumstämpeln på din dator, det är inte 1901. Stäng istället av din gamla dator och ta en promenad i det vackra vädret. Själv är jag 70 år vid den tidpunkten och ska bara för den goda saken spara ett 32-bitars system och ringa helpdesken och fråga om support för minnesbuggar i min dator.......

Ctlr+Alt+Del

1 kommentar:

  1. Hjääääääälp!

    Måste omedelbums uppgradera min dator till 64-bitarssystem....*flin*


    Pyss,
    Maria

    SvaraRadera