måndag 13 juli 2009

Soptippens mysterier...

Nu när semestern ger möjligheter till aktiviteter som normalt inte står på dagordningen allt för ofta, brukar jag hänge mig åt minst ett soptippsbesök per vecka (givetvis finns min sambos önskan att byta visst värdelöst skräp mot mer dyrbart skräp på auktioner och loppisar med som en bidragande orsak till de frekventa soptippsturerna). Jag tycker oftast att det bara är skönt att ta en biltur, och soptippen ligger på lagom picknick-avstånd.

Vad många inte inser är att soptippar ofta är en guldgruva. Detta beroende på att alla uppenbarligen inte har samma referensramar för vad som är värdefullt skräp eller bara skräp. Mina referensramar för skräp har flyttats markant under de senaste åren då jag insett vad gamla slitna termosar eller för den delen ett gammalt slitet brännvinsskåp kan vara värt för en entusiast.

De första gångerna min sambo gjorde fynd på soptippen tyckte jag det var lite genant att plocka saker ur de containers där jag och andra nyligen kastat allt från "Brännbart" till "Stoppade möbler", men med tiden har jag till och med vid ett flertal tillfällen hjälpt andra att lyfta saker direkt från deras släp till mitt, allt detta medan jag rabblar det av min sambo intränade mantrat "detta med lite vit färg är verkligen Chabby Chic".

Med tiden har soptippen blivit lite av ett Tombola-IKEA för mig, man vet aldrig vilka prylar man får med sig hem, men till skillnad från de från riktiga IKEA är de redan ihopsatta och ett irritationsmoment är därmed undanröjt.

Vilka är då de mysterier som väntar på en soptipp av typen den i Måle, utanför Lindesberg?

Jag kan ganska snabbt (har fått en del träning på tipparna) se vad som är orsaken till att man slänger något, d.v.s. om det är utflyttade barn, skilsmässa, renovering eller bara ett sätt att hämnas på en livskamrat som är på ensam-semester på någon grekisk kärleksö. Brukar roa mig med att försöka fundera ut vad som kommer härnäst från deras släp och för varje besök på soptippen prickar jag fler och fler saker...

Om ni har för avsikt att rensa ut era bohag eller liknande och dessutom tänker använda Måle som slutstation...pass upp, det finns de som med en falks ögon kan tolka ut hela er livssituation baserat på vad ni slänger.

Apropå frågan man alltid får när man åker in på tippen, "Vet du var du ska lägga sakerna?" Ja, det vet jag, allt är brännbart vid tillräckligt hög temperatur.

4 kommentarer:

 1. Men hallå! det är ju olagligt att ta saker från soptippar! Även att ta sånt som är utställt till grovsoppor.

  Fy fy ... men attans vad folk slänger! mycket fint som man skulle vilja ha ibland.

  SvaraRadera
 2. Hehe ... jag skulle förmodligen också länsa "soptipparna" om jag hade någonstans att ställa sakerna ! Nu får man knappt plats själv ...

  SvaraRadera
 3. Linda: Jag tar inte, jag återvinner som en integrerad del av kretsloppet :-)

  SvaraRadera